Stiefplan-coach

(Officieel gecertificeerd en gespecialiseerd)

Stiefplan-coach

Als Stiefplan-Coach begeleid ik ouders en stiefouders met hun samengestelde gezin om een fijn harmonieus gezin te vormen. Deze begeleiding is een voortvloeisel uit mijn kindercoachpraktijk als aanvullende methode, voortkomend uit de coach-vragen van kinderen en hun ouders, die te maken hebben met een samengesteld gezin of scheiding. Een Stiefplan-Coach is gecertificeerd en gespecialiseerd in het begeleiden van ouders, stiefouders en kinderen in samengestelde gezinnen. Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede scheidingen van 60%. Een tweede scheiding is voor kinderen erg zwaar en heeft veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie vooraf of tijdens het tweede huwelijk er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin heeft haar eigen kenmerken en als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk makkelijker.

Het Stiefplan

De Stiefplan-Coach brengt samen met ouder en stiefouder het nieuwe gezin in beeld: wie horen er allemaal bij het nieuwe gezin? De eigen ouder van het kind en de stiefouder, de broertjes en zusjes. Ook de stief-broertjes en zusjes en de grootouders en stief-grootouders. Maar ook de andere ouder, die in het andere gezin woont waar het kind ook regelmatig woont, hoort bij het nieuwe gezinssysteem. Met de andere ouder- de ex-partner- moet veel overlegd worden. En hoe fijn is het niet dat dit in goede harmonie kan.

De Stiefplan-Coach benoemt samen met de ouder en stiefouder de kenmerken van het nieuwe gezin, de valkuilen en de mogelijkheden. Er wordt- indien gewenst- ingegaan op onderliggende vragen. Samen met de ouder en de stiefouder worden afspraken gemaakt over belangrijke vragen als: wie is de hoofdopvoeder en wie is mee-opvoeder? Hoe ga je om met de andere ouder? Wie gaat er naar het tien-minuten-gesprekje op school? Hoe ga je om met verschilleden opvoedstijlen? En zo zijn er nog veel meer vragen waar ouders middenin zitten en waar een Stiefplan-Coach een nieuw licht op kan werpen.
Samen met de ouder en de stiefouder stelt de Stiefplan-Coach een stiefouderschapsplan op- kortweg Het Stiefplan op. Het Stiefplan wordt ingezet als hulpmiddel en begeleiding van samengestelde gezinnen. Een Stiefplan geeft een leidraad en houvast om samen tot heldere afspraken te komen, zodat het welzijn van ouder en kind wordt bevorderd.

Het Stiefplan is een ouderschapsplan voor ouders en stiefouders en ligt in het verlengde van het in 2009 verplicht gestelde ouderschapsplan. In het Stiefplan worden kenmerken van het samengestelde gezin benoemd en besproken. Er worden handvatten geboden om met lastige situaties om te gaan. Daarnaast worden rond vraagstukken uit de praktijk van het nieuwe gezin per onderwerp vragen gesteld waarop de ouders een antwoord formuleren en afspraken kunnen maken.

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragen als:

  • Hoe introduceer je de nieuwe partner bij de kinderen?
  • Welke opvoedstijl kiezen jullie?
  • Hoe vieren jullie verjaardagen?
  • Wanneer zijn de kinderen bij welke ouder?
  • Wie is de hoofdopvoeder en de mede-opvoeder?
  • Wat zijn de financiële consequenties als je gaat samenwonen?
  • Hoe ga je om met de ex-partner, de andere ouder van het kind?

Mocht u meer informatie willen over het Stiefplan, dan kunt u telefonisch contact met mij opnemen. Verder verwijs ik u naar de site: www.stiefplan.nl
Wilt u liever eerst een persoonlijk gesprek, dan kunt u mij bellen voor het maken van een afspraak.

Het oriënterende gesprek is vrijblijvend en kosteloos.
Daarna volgt er een intakegesprek en de begeleiding bestaande uit 5-10 sessies (sessies duren ongeveer 1 uur)

DE LERAAR DIE JE NODIG HEBT IS DEGENE MET WIE JE LEEFT

(Byron Katie)

Contact

Kindercoaching Oost-Nederland
Pikeursbaan 14
7213 BT GORSSEL
06 83 06 97 71
info@kcoost.nl
Neem contact op >>

Nieuws

Kom ook naar de Stiefmoederdag
Lees verder >>
Gemeenten worstelen met hoogte jeugdzorgbudget
Lees verder >>